miercuri, 26 ianuarie 2011

No more "Land of choice"

Da, multi dintre noi privim cu dezamagire si dezaprobare felul in care guvernul alege constant interesul individual in defavoarea celui comun, lasandu-i pe cei mici si multi sa se manifeste oricat de efervescent, atata timp cat amploarea nimicului nu se transforma in ceva tangibil, precum ar fi posibile daune in buzunarul celor mari.

Si-au huiduit cativa la Iasi pe 24 ianuarie. Si-au zis ca Basescu-i hot. Asa, si? Nimicul ramane nimic pentru ca atunci cand putea sa fie ceva a ales sa voteze impotriva oricarei ratiuni. Absenteismul la vot mi s-ar fi parut, de departe, o alegere cu mult mai calculata, in conditiile in care candidatii propusi nu-ti inspira incredere intr-un viitor mai bun. Bineinteles ca nu este aplicabil la noi, pentru ca ar avea nevoie de o majoritate considerabila pentru a trage un semnal de alarma, asadar, o alta varianta ar fi alegerea celui mai mic rau. Noi am considerat altfel si-am ales acelasi rau, dand dovada de memorie scurta si conservatorism nejustificat. E adevarat, dezastrul actual nu se datoreaza numai ultimei guvernari. A fost nevoie de efortul mai multor capete "luminate", insa asta nu inseamna ca cei alesi nu pot imbunatati sau inrautati situatia. Orice alegere conteaza. Iar noi, impotriva firii, dupa ce tocmai ne-am dat cu capul de pragul de sus, mai dam o data, de acelasi prag, pentru a testa, parca, daca durerea-i aievea, sau poate de frica altor praguri. Ce-or fi zis unii: "Macar durerea asta noi o stim. Mai rau e cand nu stii ce te loveste." Si-au mai dat o data cu capul de prag, multumiti, in sinea lor, c-au evitat dureri pe care nu le cunosc sau poate le-au uitat.

Am vrut sa fac o scurta introducere, inainte de a trece la subiect, insa vorba devine lunga atunci cand incepi sa-ti versi of-ul. Intentionez, totusi, a-mi intoarce obrazul si a ma gandi la o campanie de promovare a acestei tari, in care binele se face doar accidental si intotdeauna are efecte de scurta durata. Desigur, daca aceasta campanie ar fi intr-atat de eficienta incat sa pacaleasca oameni crescuti pe meleaguri civilizate, n-ar mai pune piciorul aici si a doua oara, insa, chiar si-asa, ar fi magulitor pentru noi. Voi exploata deci, orice sansa de reusita. Pana la urma, inca mai avem, pe ici pe colo, ramasite ale unei Romanii cu potential.

2 comentarii: